What should my time step be set at?

Any issues with the actual running of the WRF.

What should my time step be set at?

Postby idconnelly » Fri Jul 19, 2019 3:17 pm

Hey ya'll,
I'm currently trying to run wrf.exe for a 4-domain configuration that I have setup over Portland. However, after I execute wrf.exe and I check the output files it appears that the model is unable to get past the first 3-hr period (I am trying to run the model for 72 hours currently). I know from previous experience that you have to change your time step for execution based on the amount of vertical levels that are present in the model. However, I have been tinkering with the time step value for my model and nothing seems to be executing properly for the specified time duration.

Below are the current values I have specified for my namelist.input file. Any help is appreciated.

&time_control
run_days = 0,
run_hours = 72,
run_minutes = 0,
run_seconds = 0,
start_year = 2009, 2009, 2009, 2009
start_month = 08, 08, 08, 08,
start_day = 01, 01, 01, 01,
start_hour = 00, 00, 00, 00,
end_year = 2009, 2009, 2009, 2009,
end_month = 08, 08, 08, 08,
end_day = 04, 04, 04, 04,
end_hour = 00, 00, 00, 00,
interval_seconds = 10800
input_from_file = .true., .false., .false., .false.,
history_interval = 180, 60, 20, 7,
frames_per_outfile = 1, 1, 1, 1,
restart = .false.,
restart_interval = 5000,
io_form_history = 2
io_form_restart = 2
io_form_input = 2
io_form_boundary = 2
/

&domains
time_step = 7,
time_step_fract_num = 0,
time_step_fract_den = 1,
max_dom = 4,
e_we = 198, 196, 196, 142,
e_sn = 198, 196, 196, 142,
e_vert = 51, 51, 51, 51,
p_top_requested = 10000,
num_metgrid_levels = 30,
num_metgrid_soil_levels = 4,
dx = 36000,
dy = 36000,
grid_id = 1, 2, 3, 4,
parent_id = 1, 1, 2, 3,
i_parent_start = 1, 68, 66, 74,
j_parent_start = 1, 66, 64, 86,
parent_grid_ratio = 1, 3, 3, 3,
parent_time_step_ratio = 1, 3, 3, 3,
feedback = 1,
smooth_option = 0
/

&physics
physics_suite = 'CONUS'
mp_physics = -1, -1, -1,
cu_physics = -1, -1, 0,
ra_lw_physics = -1, -1, -1,
ra_sw_physics = -1, -1, -1,
bl_pbl_physics = -1, -1, -1,
sf_sfclay_physics = -1, -1, -1,
sf_surface_physics = -1, -1, -1,
radt = 30, 30, 30,
bldt = 0, 0, 0,
cudt = 5, 5, 5,
icloud = 1,
num_land_cat = 21,
sf_urban_physics = 0, 0, 0,
/

&fdda
/

&dynamics
hybrid_opt = 2,
w_damping = 0,
diff_opt = 1, 1, 1,
km_opt = 4, 4, 4,
diff_6th_opt = 0, 0, 0,
diff_6th_factor = 0.12, 0.12, 0.12,
base_temp = 290.
damp_opt = 3,
zdamp = 5000., 5000., 5000.,
dampcoef = 0.2, 0.2, 0.2
khdif = 0, 0, 0,
kvdif = 0, 0, 0,
non_hydrostatic = .true., .true., .true.,
moist_adv_opt = 1, 1, 1,
scalar_adv_opt = 1, 1, 1,
gwd_opt = 1,
/

&bdy_control
spec_bdy_width = 5,
specified = .true.
/

&grib2
/

&namelist_quilt
nio_tasks_per_group = 0,
nio_groups = 1,
/
idconnelly
 
Posts: 2
Joined: Tue Jul 09, 2019 6:02 pm

Return to Runtime Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests