Problem running Real.exe: error grid%tmn

Any issues with the actual running of the WRF.

Problem running Real.exe: error grid%tmn

Postby kdeblois » Wed Jul 25, 2018 4:36 am

I am having problems running WRF 3.8.1 on a Europe focused domain. On my set-up I have been using an East African domain without any issues. No errors whatsoever. However, on my new domain, while using the same NCEP GFS data files, real.exe produces errors, which interestingly do not result in a crash at that point. In the real.log I get a long list of grid%tmn errors, but at the end there is a message that real.exe ran successfully. However, wrf.exe does crash with segmentation errors. Any clue as to what might cause the error? Metgrid.exe seems to be running OK. Problem with soil temp data processing?

I am pasting a section of the real.log file below showing some of the error messages. The list is much longer..

Soil temperature closest to 30.00 at level 25
forcing artificial silty clay loam at 44 points, out of 8712
LAND CHANGE = 0
WATER CHANGE = 0
error in the grid%tmn
i,j= 83 34
grid%landmask= 1.00000000
grid%tsk, grid%sst, grid%tmn= 295.521667 0.00000000 -2.05532451E+18
error in the grid%tmn
i,j= 84 34
grid%landmask= 1.00000000
grid%tsk, grid%sst, grid%tmn= 295.733704 0.00000000 -4.26772085E+18
error in the grid%tmn
i,j= 85 34
grid%landmask= 1.00000000
grid%tsk, grid%sst, grid%tmn= 295.824524 0.00000000 -5.06562379E+18
error in the grid%tmn
i,j= 86 34
grid%landmask= 1.00000000
grid%tsk, grid%sst, grid%tmn= 295.880829 0.00000000 -4.17811835E+18
error in the grid%tmn
i,j= 87 34
grid%landmask= 1.00000000
grid%tsk, grid%sst, grid%tmn= 296.085907 0.00000000 -2.33797294E+18
error in the grid%tmn
i,j= 88 34

.......................................
.......................................

(Last line): real_em: SUCCESS COMPLETE REAL_EM INIT
kdeblois
 
Posts: 12
Joined: Tue Jan 29, 2013 4:51 am

Re: Problem running Real.exe: error grid%tmn

Postby dcvz » Wed Jul 25, 2018 7:35 pm

You don't state the initial time of your case, but if you are using GFS data after 19 July 2017 then you have to use ungrib from WPS V3.9.1.1 or later. (It's usually possible to use intermediate output from ungrib produced by V3.9.1.1 with an earlier version of metgrid and real).
dcvz
 
Posts: 176
Joined: Tue Apr 15, 2008 12:02 am

Re: Problem running Real.exe: error grid%tmn

Postby kdeblois » Thu Jul 26, 2018 6:18 pm

Thanks dvcz,

Yes, the initial time of my case was a day or so ago, so that explains. Interestingly, the East Africa case using the same input data did not cause that problem in real.exe.
Meanwhile, I managed to compile WRF 4.0 on my raspberry pi 3 and everything seems to be working fine!

Thanks again,

Kees, kdeblois
kdeblois
 
Posts: 12
Joined: Tue Jan 29, 2013 4:51 am


Return to Runtime Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests

cron