ungrib runtime issue with v3.8.1

Having problems running the WRF Preprocessing Sysmte (WPS)?

ungrib runtime issue with v3.8.1

Postby tristan » Thu Jan 26, 2017 8:31 pm

I am unsure whether I have a compiler issue (WPS is compiling OK), or whether this is related to the GRIB files.

Here is a sample of the ungrib log with the key errors:

c_open.c: No such file or directory
Copen: File = GRIBFILE.AAA
Fortran Unit = 12
UNIX File descriptor: 4

.
.
.


Copen: File = GRIBFILE.ABA
Fortran Unit = 12
UNIX File descriptor: -1

Error opening GRIBFILE.ABA Error status: 2
INFORM: First pass done, doing a reprocess
INFORM: RRPR Processing : 2005-09-20_06
forrtl: severe (39): error during read, unit 13, file /global/u1/t/tshep/newuser/WRF/new_build/WPS/./PFILE:2005-09-20_06
Image PC Routine Line Source
ungrib.exe 0000000000740FB1 Unknown Unknown Unknown
ungrib.exe 0000000000767259 Unknown Unknown Unknown
ungrib.exe 000000000041914D Unknown Unknown Unknown
ungrib.exe 0000000000411C18 Unknown Unknown Unknown
ungrib.exe 000000000040A8DE Unknown Unknown Unknown
ungrib.exe 000000000081C7F0 Unknown Unknown Unknown
ungrib.exe 000000000040A7C7 Unknown Unknown Unknown



I am testing my compilation on a new system against some old model runs on another system. I am using the same GFS FNL files, and the same namelist, but I am aware there have been some changes in WPS v3.8.1 for GEOG data. I am not sure if this is the issue.

Here is the namelist I am using:

&share
wrf_core = 'ARW',
max_dom = 3,
start_date = '2005-09-20_06:00:00', '2005-09-20_06:00:00', '2005-09-20_06:00:00', '2007-11-11_00:00:00',
end_date = '2005-09-26_06:00:00', '2005-09-26_06:00:00', '2005-09-26_06:00:00', '2007-11-17_00:00:00',
interval_seconds = 21600,
io_form_geogrid = 2,
debug_level = 1000,
/

&geogrid
parent_id = 1, 1, 2, 3,
parent_grid_ratio = 1, 3, 3, 3,
i_parent_start = 1, 205, 60, 40,
j_parent_start = 1, 65, 60, 30,
e_we = 380, 202, 241, 100,
e_sn = 280, 202, 241, 100,
geog_data_res = '30s', '30s', '30s', '30s',
dx = 12000,
dy = 12000,
map_proj = 'mercator',
ref_lat = 28.00,
ref_lon = -84.00,
truelat1 = 0.0,
truelat2 = 0.0,
stand_lon = -84.0,
geog_data_path = '/global/project/projectdirs/m2645/WRF/data/WPS_GEOG'
/

&ungrib
out_format = 'WPS',
prefix = 'FILE',
/

&metgrid
fg_name = 'FILE',
io_form_metgrid = 2,
/

&mod_levs
press_pa = 100000 , 99800 , 99500,
99000 , 98600 ,
98000 , 96600 ,
95000 , 93300 ,
91300 , 89200 ,
86900 , 84400 ,
81600 , 78600 ,
75300 , 71800 ,
68000 , 63900 ,
59600 , 55000 ,
50100 , 45100 ,
39800 , 34500 ,
29000 , 23600 ,
18800 , 14500 ,
10800 , 7500 ,
4600 , 2100
tristan
 
Posts: 8
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:31 pm

Re: ungrib runtime issue with v3.8.1

Postby tristan » Sun Feb 05, 2017 12:18 pm

I have solved this issue. I recompiled WPS using a different version of the intel compiler. It is probably machine specific (Cray XC), but it might be that the particular version of intel (17.0.1.132) does not work well with v3.8.1.
tristan
 
Posts: 8
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:31 pm


Return to Runtime Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest